Facebook

Ett av de största sociala medierna idag är Faceebook. De allra flesta har ett konto där, med egen profil. Det är ett ställe där du kan lägga upp kort, skicka meddelanden, lägga upp egna poster och även spela olika spel. Det finns till exempelvis kul slots för låtsaspengar att spela.  Föredrar du riktigt casino, hitta ett på via denna guide. Facebook är något som vi svenskar haft tillgång sedan september 2006 och i juni 2017 fanns det totalt över 2 miljarder aktiva användare. Många väljer att använda Facebook som ett ställe att läsa nyheter på och det är många namn på det, allt från FB, fejjan, ansiktboken och så vidare.

Hur började det hela?

Facebook grundades i februari 2004, men det hela började ett tag före det. Grundaren Mark Zuckerberg studerade vid Harvard i början av 2000-talet. Han kom på en idé som kallades för The Facemash.

Grejen var att få fram "heta" studenter. Det genom att låta användare se två slumpvis valda bilder och då klicka på den man tyckte var snyggast eller hetast. På detta kunde man sedan få fram statistik. Bilderna som användes var på skolans alla studenter och Zuckerberg hade hackat Harvards nätverk för att komma åt dem. Han stal dem alltså. Harvard anklagade Zuckerberg för dataintrång, upphovsrättsbrott samt för kränkning av personlig integritet men målet blev nedlagt.

Så kom Facebook till

Under 2004 års början så skrev Zuckerberg koder för att kunna skapa en ny webbplats. Han valde att lansera en sajt som han kallade för TheFacebook. Sex dagar efter att han lanserade denna webbsajt så blev han anklagad av tre andra studenter att ha stulit idén från dem. De valde även att stämma Zuckerberg.

Från början var TheFacebook endast till för de stundenter som pluggade vid Harvard, men man utökade det till andra universitet samt andra typer av skolor.

Sommaren 2004 så kokm man att bolagisera det hela och man tog bort "the" framför namnet och valde att bara ha kvar Facebook. Sean Parker, en tidigare rådgivare till Zuckerberg blev VD.

Senare vidareutvecklade man och anställde flera olika personer från företag som Apple och Microsoft kunde registrera sig som användare. I september 2006 kom Facebook att öppnas för alla, så länge man var över 13 år samt hade en giltig e-postadress.

Facebook idag

Facebook har bara växt sig allt större och det har funnits många intressenter av att köpa loss det. Bland annat har Google, Microsoft och Yahoo lagt bud på sajten. Zuckerberg har dock valt att tacka nej till alla förslag. 

En del kritik genom åren har kommit och bland annat kring att det ska ha varit stora säkerhetsbrister och att utomstående kan komma åt andras konton, eller känsliga uppgifter. En annan sak som diskuterats mycket är den personliga integriteten och rättigheter. Facebook förbehåller sig nämligen rätten att använda all information som en använda lägger upp. Idag är det även många inlägg som blir borttagna eller liknande. 

Trots detta så är Facebook ett av världens mest använda sociala medier och det blir bara fler och fler användare, även om det finns de som avslutar sina konton.

Facebook är även kompatibel och integrerad med andra ociala nätverk och externa utvecklare bygger egna tillägg som är kompatibla med sajten. Det finns över tusentals olika applikationer som idag används via Facebook.

8 May 2021

© 2024 Webvoice.se. Alla rättigheter förbehållna.